ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Με αφετηρία την Αετόβιγλα ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στην ευρύτερη περιοχή και να γνωρίσει τις πλούσιες ομορφιές της αλλά και τους φιλόξενους κατοίκους της. Προτεινόμενες διαδρομές
  • Πεζοπορία παράλληλα στο φαράγγι της Αγίας Ειρήνης, επίσκεψη στο παραδοσιακό μιτάτο που συναντά κανείς ανεβαίνοντας προς τον παραδοσιακό οικισμό Αετόβιγλα δάσος του Βρωμονερού με τελικό προορισμό το Κρουσανιώτικο Οροπέδιο (δυνατότητα για υπαίθριο picnic , 1300μ. υψόμετρο). Γνωριμία με τα ενδημικά φυτά και βότανα του Ψηλορείτη (3500 είδη, με την καθημερινή ζωή του κρητικού βοσκού, τον παραδοσιακό τρόπο εκτροφής και τυροκομίας αλλά κυρίως γνωριμία με τα παραδοσιακά Μιτάτα (θολωτά κτίσματα μόνο με πέτρα χωρίς λάσπη ,τα σπίτια των βοσκών).4km
  • Επίσκεψη στη Μινωική πόλη Ζώμυνθο, Αστεροσκοπείο , στο παραδοσιακό χωριό Ανώγεια (10km), στο οροπέδιο Νίδα, το Ιδαίον Άντρο (σπήλαιο που γεννήθηκε και μεγάλωσε ο ολύμπιος θεός Δίας).
  • Επίσκεψη στο φιλόξενο γυναικείο μοναστήρι της Αγίας Ειρήνης (1,5km) λίγα χιλιόμετρα έξω από το χωριό Κρουσώνας
  • Περιήγηση στο ιστορικό χωριό Κρουσώνας… γνωριμία με τους κατοίκους,τα εργαστήρια παραδοσιακών εδεσμάτων και προϊόντων και τις πολυάριθμες εκκλησίες, η καθεμιά με τη δική της ιστορία.
  • Ξενάγηση στα μουσεία της πόλης του Ηρακλείου, στα Ενετικά κάστρα και στα ανάκτορα της Κνωσού.
  • Γνωριμία με την παραδοσιακή μουσική.Γνωρίστε την παραδοσιακή κρητική μουσική , ήθη κι έθιμα της Κρήτης στην ταβέρνα μας κρητική μουσική, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις (γάμοι, βαπτίσια) που πραγματοποιούνται στην ομώνυμη ταβέρνα μας, αλλά κυρίως σε καθημερινή βάση να δοκιμάσει το ντόπιο κρασί, τη ρακί και το κρητικό ελαιόλαδο κατεξοχήν συστατικό της διατροφής των Κρητικών ξακουστή στα πέρατα του κόσμου.
  • Ακόμη η Αετόβιγλα είναι ιδανικό μέρος για παρατήρηση πουλιών λόγω του όρους Γούρνος , όπου είναι προστατευόμενη περιοχή Natura η οποία φιλοξενεί διάφορα είδη πουλιών καθώς και γιατί εδώ φωλιάζουν τα τελευταία ζευγάρια Γυπαετών (είδος αρπαχτικού υπό εξαφάνιση).
  • Τέλος η περιοχή στην οποία τοποθετείται η Αετόβιγλα , ενδείκνειται και για ποδηλασία βουνού , παράλληλα στον απέραντο ορίζοντα που εκτείνεται μπροστά της.